Latvijas Universitāte - Uzturzinātne - Mag. studijas

Uzturzinātne
Uzņemšana:Uzņemšana 2024./25. gadā
Ieraksts atjaunots:2024-03-26
Programmas veidsMaģistra studiju programma - 7. LKI (2. cikls, programma ar kodu 45)
GrādsVeselības zinātņu maģistrs uzturzinātnē
Izglītības dokuments Maģistra diploms;
Licence / akreditācijaStudiju virziens akreditēts līdz 02.02.2029.
Programmas kods45722
 
Ilgums2 gadi
Studiju veidsPilna laika
Izglītības ieguves formaKlātiene
Kredītpunkti80
Mācību valodalatviešu (LV)
Mācību/studiju maksaUzņemšana notiek tikai budžeta studiju vietās (2023./24.)
GrantsLasīt šeit: https://www.lu.lv/gribustudet/stipendijas-un-krediti/stipendijas/
 
Programmas aprakstsStarpaugstskolu akadēmisko maģistra studiju programmu “Uzturzsinātne” ir izstrādājuši un kopš 2006.gada īsteno Latvijas Universitātes (LU), Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) mācībspēki saskaņā ar starpaugstskolu līgumu un Latvijā atzīti pārtikas un uztura speciālisti, kas šobrīd aktīvi ir iesaistījušies valsts pārtikas un uzturpolitikas izveidē.

Programmas īstenošanas mērķis ir sagatavot kvalificētus uzturzinātnes speciālistus, kuri ir ieguvuši padziļinātas teorētiskās un metodoloģiskās zināšanas, pētniecības iemaņas un spēj patstāvīgi veikt zinātniskās pētniecības darbu uztura, pārtikas, bioķīmijas, pārtikas ķīmijas un toksikoloģijas jomā, kuri spēj analizēt, kritiski izvērtēt un ģenerēt jaunas idejas un alternatīvas pieejas uzturzinātnē sabiedrības veselības veicināšanai un ar uzturu saistīto slimību aizkavēšanai, lai realizētu Pasaules Veselības organizācijas, Eiropas Savienības un Latvijas uzturpolitikas mērķus.

Ko es studēšu?

1. gads

– pamatkursi: Cilvēka bioķīmija un molekuklārā bioloģija, Fizioloģisko funkciju regulācija cilvēka organismā, Pārtikas ķīmija, Pārtikas produktu uzturvērtība, Uztures un vielmaiņas novērtēšana, uzturs cilvēka dzīves laikā ( Bērnu un pusaudžu uzturs; Uzturs sievietēm; Uzturs gados veciem cilvēkiem), Pārtikas produktu tehnoloģijas, Jaunā un funkcionālā pārtika, Uzturs un fiziskā slodze u.c.;

-izvēles kursi, kas dod iespēju maģistrantiem ar atšķirīgām iepriekšējām zināšanām apgūt zināšanas, kas nepieciešamas pamatkursu studijām, kā arī kursi, kas nodrošina pamatpriekšmetu dziļāku apguvi, piemēram, Pārtikas mikrobioloģija, Cilvēka anatomija, Uztura nepanesība un alerģijas, Zinātniski pamatotu profilakses programmu plānošana un novērtēšana u.c.

2. gads

–pamtkursi: Medicīniskais uzturs akūtu un hronisku slimību ārstēšanā, Uztura psiholoģija un neirotiskie ēšanas traucējumi, Sabiedrības veselība un epidemioloģija, Bioloģiskā statistika, u.c.

-izvēles kursi , kas nodrošina pamatpriekšmetu dziļāku apguvi, piemēram, Uzturs slimību profilaksē, Uztura terapijas praktiskie aspekti, u.c.

Iespējas pēc studiju beigšanas

Iespējas: sniegt konsultācijas par veselīgu uzturu visā cilvēka dzīves laikā; iesaistīties veselības izglītības programmu veidošanā un īstenošanā; piedalīties valsts pārtikas, uztura un veselības politikas veidošanā un īstenošanā; izstrādāt jaunus un veselīgus pārtikas produktus pārtikas ražošanas uzņēmumos; veikt zinātniski pētniecisko darbību uzturzinātnes jomā.

Tiesības studēt doktorantūrā. To nosaka studiju procesa organizācija, kur programmas īstenošanā tiek iesaistīti dažādu zinātņu nozaru un augstskolu pasniedzēji un zinātnieki; iespējams veikt starpdisciplinārus pētījumus, piemēram, kādā veselības aprūpes virzienā, pārtikas zinātnē vai dabas zinātnēs.
Programmas mājaslapawww.lu.lv/studijas/studiju-programmas/magistra-limena-studijas/uzturzinatne
Iepriekšējā izglītība, prasībasPirmā cikla profesionālā augstākā izglītība medicīnā vai zobārstniecībā, pārtikas produktu tehnoloģijā, veterinārmedicīnā, bakalaura vai maģistra grāds dabas zinātnēs, veselības zinātnēs, farmācijā, pārtikas ķīmijā, pārtikas zinātnē, sporta pedagoģijā, veselības izglītībā un citās radniecīgās nozarēs.
Konkursa vērtējuma aprēķināšanas formula:
Vidējā svērtā atzīme (35 x 10 = 350) + noslēguma pārbaudījumu kopējā (vai vidējā) atzīme (30 x 10 = 300) + iestājpārbaudījums (1 x 350 = 350);
Iestājpārbaudījumā tiek ņemts vērā: 1) studiju programmas izvēles motivācija; 2) darba pieredze pētniecībā – bakalaura/ maģistra darba izstrādē izmantotās metodes un iegūtie rezultāti; 3) reflektanta uzturzinātnes (dabaszinātņu) zināšanu pašnovērtējums; 4) uzstāšanās ar referātu zinātniskās konferencēs, sabiedrību un veselības aprūpes speciālistus izglītojošos semināros u.c.; 5) stažēšanās ārzemju augstskolās un pētniecības institūcijās; 6) paredzamās maģistra darba tēmas aktualitāte un atbilstība aktuāliem uzturzinātnes pētījumu virzieniem; 7) maģistra darba iestrāde (piem., literatūras pētījumi par interesējošo problēmu u.c.).
Aktuālā informācijaUzņemšanas noteikumus studiju programmās 2024./2025. gadā lejupielādēt šeit
Augstskola
Iestādes tips:Zinātnes universitāte
Raiņa bulvāris 19, Rīga, LV-1586
Tel:67034777
E-pasts:lu@lu.lv  www.lu.lv