RTU Olaines Tehnoloģiju koledža - Pārtikas produktu kvalitātes kontrole - 1. līm. prof. studijas

Pārtikas produktu kvalitātes kontrole
Uzņemšana:Uzņemšana 2024./25. gadā
Ieraksts atjaunots:2023-11-08
Programmas veids1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma - 5. LKI (īsais cikls, programma ar kodu 41)
Profesionālā kvalifikācijaPārtikas kvalitātes speciālists (5. PKL) Standarts / kvalifikācijas prasības
Izglītības dokuments Pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības diploms;
Licence / akreditācijaStudiju virziens akreditēts līdz 02.03.2025.
Programmas kods41541
 
Ilgums2,5 gadi
Studiju veidsPilna laika
Izglītības ieguves formaKlātiene
Kredītpunkti100
Mācību valodalatviešu (LV)
Mācību/studiju maksaValsts budžets
GrantsSekmīgākie studenti saņem stipendiju
 
Programmas aprakstsPārtikas kvalitātes speciālists strādā pārtikas ražošanas uzņēmumā vai uzņēmuma laboratorijā un/vai kvalitātes kontroles laboratorijā. Pārtikas kvalitātes speciālists organizē un/vai veic regulāru ārējās vides, izejvielu, starpproduktu un gatavās produkcijas paraugu atlasi laboratoriskai testēšanai, organizē un/vai veic paraugu reģistrāciju un ķīmiskās, mikrobioloģiskās analīzes atbilstoši uzņēmumā izstrādātai iekšējai kvalitātes un/vai nekaitīguma sistēmai, noformē analīžu rezultātus, salīdzina tos ar standartu un pārtikas produktu un to izejvielu nekaitīguma prasībām.

Pārtikas kvalitātes speciālists pārzina pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiju, receptūras, produkcijas uzglabāšanas un citu pārtikas aprites posmu procedūras. Sniedz priekšlikumus ražošanas tehnoloģijas, produkta kvalitātes uzlabošanai uzņēmuma vadībai, kā arī organizē korektīvas darbības. Pārtikas kvalitātes speciālists organizē un vada kvalitātes un nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas uzņēmumā. Organizē un/vai veic uzņēmuma personāla regulāras apmācības pārtikas kvalitātes un nekaitīguma saglabāšanas jautājumos. Pārtikas kvalitātes speciālists kontrolē pārtikas aprites higiēnas prasību ievērošanu uzņēmumā.

Mērķis Studiju programmas mērķis ir sagatavot 5. līmeņa profesionālās kvalifikācijas pārtikas kvalitātes speciālistus pārtikas ražošanas uzņēmumiem vai uzņēmuma laboratorijām un/vai kvalitātes kontroles laboratorijām, kas organizē un/vai veic regulāru ārējās vides, izejvielu, starpproduktu un gatavās produkcijas paraugu atlasi laboratoriskai testēšanai, organizē un/vai veic paraugu reģistrāciju, ķīmiskās, mikrobioloģiskās analīzes atbilstoši uzņēmumā izstrādātai iekšējai kvalitātes un/vai nekaitīguma sistēmai, noformē analīžu rezultātus, salīdzina tos ar standartu un pārtikas produktu, un to izejvielu nekaitīguma prasībām.

Uzdevumi:

Profesionālās studiju programmas uzdevumos ietilpst:
1. nodrošināt profesijas apguvi atbilstoši pārtikas ražošanas nozares prasībām;
2. nodrošināt studējošiem iespēju attīstīt iemaņas un prasmes profesionālo problēmu izvirzīšanā un risināšanā;
3. nodrošināt izglītības kvalitāti tādā līmenī, lai varētu turpināt izglītību 6.profesionālās kvalifikācijas izglītības līmeņa izglītības programmās un citās augstākās izglītības programmās;
4. veikt lietišķos pētījumus.

Studiju rezultāti:

Studiju programmas absolventi:
Zināšanas
1.1. Zina un izprot pārtikas kvalitātes nodrošināšanu un kvalitātes sistēmas vadību.
1.2. Zina un izprot pārtikas produktu ražošanas tehnoloģiju.
1.3. Pārzina pārtikas produktu testēšanas metodes.
1.4. Pārzina higiēnas prasību kontroli pārtikas apritē.
1.5. Pārzina normatīvos aktus pārtikas jomā.
Prasmes
2.1. Spēj organizēt izejvielu, pārtikas produktu un iekštelpu vides paraugu atlasi kvalitātes kontrolei laboratorijās.
2.2. Spēj veikt pārtikas produktu ķīmisko rādītāju analīzes un mikrobioloģisko testēšanu atbilstoši standartu prasībām.
2.3. Spēj rīkoties ar pārtikas produktu kontroles laboratorijās lietojamām iekārtām un aparātiem.
2.4. Spēj organizēt un nodrošināt svaru un citu mēriekārtu verifikāciju, mērtrauku kalibrēšanu.
2.5. Spēj ieviest testēšanas dokumentāciju laboratorijās un plānot higiēnas pārbaudes uzņēmumā.
Kompetence
3.1. Spēj novērtēt testēšanai nepieciešamā aprīkojuma, iekārtu, reaģentu, barotņu un citu materiālu atbilstību darba uzdevumam un kvalitātes prasībām, kā arī organizēt to izmantošanu un glabāšanu.
3.2. Spēj apkopot un statistiski apstrādāt iegūtos testēšanas rezultātus.
3.3. Spēj kontrolēt pārtikas produktu kvalitātes atbilstību normatīvi tehniskajai dokumentācijai.
3.4. Spēj izveidot un uzturēt kvalitātes sistēmas dokumentāciju uzņēmumā, analizēt pārtikas riskus un plānot nepieciešamos laboratoriskos izmeklējumus.
Iepriekšējā izglītība, prasībasVidējā izglītība; CE latviešu valodā, svešvalodā un matemātikā, kā arī, ja ir kārtoti, tad ķīmijā un/vai fizikā, un/vai bioloģijā
Aktuālā informācijaUzņemšanas noteikumi studiju programmās 2024./2025. gadā: lasīt šeit

Uzņemšanas noteikumi profesionālās vidējās izglītības programmās 2023./2024. gadā: lasīt šeit
Koledža
Iestādes tips:Koledža
Nosaukums izglītības iestāžu reģistrā:Rīgas Tehniskās universitātes aģentūra "Rīgas Tehniskās universitātes Olaines Tehnoloģiju koledža"
Zeiferta iela 2, Olaine, Olaines nov., LV-2114
Tel:67962141; 25623747; 26117783
E-pasts:olaineskoledza@otk.lv  otk.rtu.lv
Aktuālā informācija:Uzņemšanas noteikumi studiju programmās 2024./2025. gadā: lasīt šeit

Uzņemšanas noteikumi profesionālās vidējās izglītības programmās 2023./2024. gadā: lasīt šeit