Rīgas Stradiņa universitāte - Uzturzinātne - Mag. studijas

Uzturzinātne
Uzņemšana:Uzņemšana 2024./25. gadā
Ieraksts atjaunots:2024-02-14
Programmas veidsMaģistra studiju programma - 7. LKI (2. cikls, programma ar kodu 45)
GrādsVeselības zinātņu maģistrs uzturzinātnē
Izglītības dokuments Maģistra diploms;
Licence / akreditācijaStudiju virziens akreditēts līdz 07.05.2024.
Programmas kods45722
 
Ilgums2 gadi
Studiju veidsPilna laika
Izglītības ieguves formaKlātiene
Kredītpunkti80
Mācību valodalatviešu (LV)
Mācību/studiju maksaValsts budžets vai par maksu: 3000 EUR gadā (2023./24.)
 
Programmas aprakstsStarpaugstskolu studiju programma, kuru īsteno Rīgas Stradiņa universitāte, Latvijas Universitāte un Latvijas Lauksaimiecības universitāte.

Studiju programmas mērķis ir sagatavot speciālistus sabiedrības veselības nostiprināšanai. Speciālistus, kas pārzinātu uzturzinātnes teoriju un spētu to izmantot zinātniskos pētījumos un uztura jautājumu praktiskā risināšanā saskaņā ar Eiropas Savienības un Pasaules Veselības organizācijas galvenajām stratēģiskajām tendencēm un Latvijas Republikas Veselības ministrijas izstrādātajām tendencēm.

Programmas uzdevumi:

Sniegt padziļinātas zināšanas par uztura zinātnes fundamentālajiem principiem, par zinātniski pamatota uztura prioritāro nozīmi veselības nodrošināšanā visā cilvēka dzīvē;
Dot iespēju apgūt mūsdienīgas un efektīvas metodes uztura un vielmaiņas novērtēšanai dažāda vecuma grupu cilvēkiem;
Papildināt zināšanas par pārtikas produktu sastāvu, nozīmīgākos produktos netiekošām pārvērtībām to pārstrādes un uzglabāšanas laikā, iepazīstināt ar pārtikas kvalitātes izvērtēšanas metodēm.
Padziļināt zināšanas par vielmaiņas un regulācijas molekulārajiem pamatiem, par mūsdienu ģenētisko sasniegumu un bioķīmijas atklājumu izmantošanu uzturzinātnē;
Sniegt zināšanas par atsevišķu pārtikas produktu ražošanā lietotām tehnoloģijām, par ģenētiski modificētiem organismiem (ĢMO), par pārtikas produktu ražošanā izmantojamām pārtikas piedevām, to funkcijām un nozīmi produktu tehnoloģisko īpašību un kvalitātes nodrošināšanā šo produktu ražošanas un uzglabāšanas laikā;
Veidot izpratni par makrouzturvielu un mikrouzturvielu nozīmi fiziskajās aktivitātēs, par iespējam ar uzturu novērts fizioloģiskus sarežģījumus, kurus izraisa dažādas slodzes;
Iepazīstināt ar dažādiem uztura izraisītiem imunoloģiskiem un ģenētiskiem traucējumiem, to iemesliem un diagnostiku;
Paplašināt priekšstatu par svarīgākajām sabiedrības veselības nostiprināšanas un saglabāšanas atziņām, sniegt zināšanas veselības un slimību biežuma mērīšanas metodēm un iepazīstināt ar epidemioloģisko pētījumu veidiem.

Studiju programmas Uzturzinātne absolventi var turpināt strādāt
• valsts pārvaldes institūcijās,
• pārtikas rūpniecībā,
• izglītības, sociālās aprūpes, veselības aprūpes, izglītības iestādēs,
• slimnīcās,
• veselības centros,
• privātpraksēs.
Programmas mājaslapawww.rsu.lv/studiju-programma/uzturzinatne
Iepriekšējā izglītība, prasībasBakalaura vai maģistra grāds medicīnā vai zobārstniecībā, pārtikas ķīmijā, bioloģijā, ķīmijā, vides zinātnē, veselības zinātnēs (māszinībās, sabiedrības veselībā, ergoterapijā, fizioterapijā, rehabilitoloģijā, uzturzinātnē), farmācijā, bioloģijā, pārtikas zinībās un pārtikas zinātnē, sporta pedagoģijā, kā arī veterinārmedicīnā.
Intervija.
Aktuālā informācijaUzņemšanas noteikumi studiju programmās 2024./2025. gadā: lejupielādēt šeit
Augstskola
Iestādes tips:Zinātnes universitāte
Dzirciema iela 16, Rīga, LV-1007
Tel:67321321 (studentu serviss)
E-pasts:rsu@rsu.lv  www.rsu.lv