Daugavpils Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums - Ēdināšanas pakalpojumi - Prof. vidējā izglītība pēc pamatizglītības

Ēdināšanas pakalpojumi
Uzņemšana:Plānota uzņemšana 2026./27. gadā
Ieraksts atjaunots:2025-12-18
Programmas veidsProfesionālā vidējā izglītība pēc pamatizglītības - 4. LKI (programma ar kodu 33)
Profesionālā kvalifikācijaPavārs (4. PKL) Standarts / kvalifikācijas prasības; Restorāna pavārs (4. PKL) Standarts / kvalifikācijas prasības
Izglītības dokuments Diploms par profesionālo vidējo izglītību;
Licence / akreditācijaVairāk par licencēšanu/akreditāciju lasīt šeit
Programmas kods33811021
 
Ilgums4 gadi
Izglītības ieguves formaKlātiene
Mācību valodalatviešu (LV)
Mācību/studiju maksaValsts budžets
GrantsAudzēkņi saņem stipendijas
 
Programmas aprakstsPavārs ar specializāciju "Restorāna pavārs".

Pavāra kvalifikācija ietver plašu zināšanu un prasmju kopumu, kas nepieciešams, lai radītu izcilus ēdienus un nodrošinātu augstu ēdināšanas kvalitāti. Pavārs ir kulinārijas mākslas meistars, kurš apvieno radošumu, tehniskās prasmes un zināšanas par pārtikas produktiem, lai radītu gardus un vizuāli pievilcīgus ēdienus.

Apgūstot pavāra kvalifikāciju, tu mācīsies:

pārbaudīt tehnoloģisko iekārtu, aprīkojuma, inventāra gatavību darbam;

uzturēt darba vietu un darba vidi atbilstoši higiēnas prasībām;

pieņemt izejvielas un produktus no noliktavas un piegādātājiem;

izvērtēt saņemto izejvielu un produktu atbilstību pavaddokumentiem un normatīvajiem aktiem;

ievērot izejvielu un produktu uzglabāšanas režīmus un prasības;

sagatavot izejvielas un produktus ražošanas procesam;

veikt sagatavoto izejvielu un produktu pieņemšanu un ievietošanu noliktavās;

veikt izejvielu un produktu pirmapstrādi;

kontrolēt izejvielu un produktu apriti ražošanas procesā;

veidot tehnoloģiskās kartes ēdieniem un dzērieniem;

veidot kalkulācijas kartes ēdieniem un dzērieniem;

veidot ēdienkartes;

nodrošināt tehnoloģiskās dokumentācijas pielietošanu ražošanā;

aizpildīt ražošanas procesa uzskaites un atskaites dokumentāciju;

veikt inventarizāciju;

gatavot un sagatavot pasniegšanai dažādus ēdienus (salātus, aukstās uzkodas, dārzeņu, gaļas, zivju, sēņu ēdienus, mērces, zupas, saldos ēdienus u.c.) un dzērienus (sulas, limonādes u.c.);

izstrādāt ēdienu receptūru vai strādāt pēc jau izstrādātām receptēm;

nodrošināt viesu apkalpošanu;

plānot savu darbu un visu saistīto resursu racionālu izmantošanu u.c.

Pēc pavāra kvalifikācijas iegūšanas ir daudzveidīgas darba iespējas, piemēram, restorānos-gan augstas klases restorānos, gan ikdienas ēdināšanas vietās; kafejnīcās; bāros un klubos; viesnīcās -viesnīcu restorāni un bāri, kā arī brokastu serviss; lauku tūrisma uzņēmumos; skolās un slimnīcās; uz kruīzu kuģiem. Pavārs var strādāt arī kā pašnodarbinātā persona, piedāvājot individuālus pasūtījumus vai slēdzot līgumus ar dažādiem uzņēmumiem.
Iepriekšējā izglītība, prasības15 gadi, pamatizglītība.
Profesionālās izglītības iestāde
Iestādes tips:Tehnikums
Strādnieku iela 16, Daugavpils, LV-5404
Tel:65436893; 27741511; 27741510 (Uzņemšanas komisija)
E-pasts:pasts@dttt.lv  www.dttt.lv