Rīgas Tehniskā universitāte - Pārtikas produktu pārstrāde - 1. līm. prof. studijas
Pārtikas produktu pārstrāde
Uzņemšana:Uzņemšana 2025./26. gadā
Ieraksts atjaunots:2025-07-17
Programmas veids | 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programma - 5. LKI (īsais cikls, programma ar kodu 41) | |
Profesionālā kvalifikācija | ![]() | Pārtikas produktu ražošanas speciālists (5. PKL) Standarts / kvalifikācijas prasības |
Izglītības dokuments | Īsā cikla profesionālās augstākās izglītības diploms; | |
Licence / akreditācija | ![]() | Studiju virziens akreditēts līdz 30.06.2028. |
Programmas kods | 41541 | |
  | ||
Ilgums | 2,5 gadi (pilna laika klātiene); 3 gadi (nepilna laika neklātiene) | |
Studiju veids | ![]() | Pilna laika/Nepilna laika |
Izglītības ieguves forma | ![]() | Klātiene; Neklātiene |
Kredītpunkti ECTS | 150 | |
Mācību valoda | latviešu (LV) | |
Mācību/studiju maksa | Valsts budžets vai par maksu: 3800 EUR gadā (pilna laika klātiene); 2010 EUR gadā (nepilna laika neklātiene) (2025./26.) | |
  | ||
Programmas apraksts | Mērķis Sagatavot kvalificētus Latgales reģiona un valsts darba tirgū konkurētspējīgus speciālistus pārtikas pārstrādes jomā saskaņā ar piektā profesionālās kvalifikācijas līmeņa Pārtikas produktu ražošanas speciālista profesijas standarta prasībām, piektajam Latvijas kvalifikāciju ietvarstruktūras līmenim (5. LKI) noteiktajām zināšanām, prasmēm, kompetencēm un īsā cikla profesionālās augstākās izglītības standarta prasībām. Studiju programmas uzdevumi: - teorētiski un praktiski sagatavot pārtikas produktu ražošanas speciālistus atbilstoši pārtikas produktu ražošanas speciālista profesijas standarta prasībām , attīstot studējošo prasmes, attieksmes, profesionālās zināšanas un kompetences darbam pārtikas nozarē; - sekmēt studējošajiem vispārējo prasmju un kompetenču attīstību, t.sk., komunikācijas, prezentācijas, spēju strādāt komandā, sociālā dialoga, līderības u.c.; - veidot studiju programmā studējošajiem prasmes pielietot zinātnisko pieeju problēmu risināšanā un veikt pētniecisko darbību, attīstīt jaunrades darba iemaņas un prasmes; - nodrošināt studiju programmas satura un studiju procesa pilnveidi atbilstoši tirgus prasību izmaiņām; - sagatavot profesionālās kvalifikācijas ieguvējus studijām bakalaura līmenī, veicināt studējošo pašizglītību, pilnveidojot zināšanas nozarē un profesionālās darbības jomā. Studiju rezultāti Studiju programmas absolventi: - demonstrē un pielieto pārtika produktu ražošanas speciālista profesijai nepieciešamās vispārīgās un specializētās zināšanas priekšstata, izpratnes un lietošanas līmenī; - spēj parādīt attiecīgās pārtikas zinātnes jomas svarīgāko jēdzienu un likumsakarību izpratni; - spēj izvērtēt, pilnveidot savu un citu cilvēku darbību, strādāt sadarbībā ar citiem, plānot un organizēt darbu, lai veiktu konkrētus uzdevumus pārtikas produktu ražošanā un darba organizēšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās; - spēj pieņemt lēmumus un rast radošus risinājumus profesionālajām problēmām pārtikas produktu ražošanas jomā, kur iespējamas izmaiņas mainīgos vai neskaidros apstākļos; - spēj izskaidrot praktiskus jautājumus pārtikas produktu ražošanas jomā, argumentēt , paust savu viedokli un diskutēt ar kolēģiem, klientiem un vadību; - izmantojot apgūtās zināšanas un prasmes, spēj turpināt savu tālāko izglītību un profesionālās kvalifikācijas pilnveidi; - balstoties uz analītisku pieeju, spēj veikt pārtikas produktu ražošanas speciālista kvalifikācijai atbilstošus praktiskus uzdevumus dažāda līmeņa un veida pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās; - spēj formulēt, aprēķināt, aprakstīt , analizēt un risināt praktiskas problēmas pārtikas produktu ražošanas procesu nodrošināšanā; - spēj atlasīt, klasificēt un novērtēt saistītu informāciju ar pārtikas produktu drošu, nekaitīgu ražošanu un izmantot to lēmumu pieņemšanā pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmuma darbības nodrošināšanā; - spēj uzņemties atbildību un iniciatīvu, veicot darbu individuāli vai komandā, strādājot pārtikas aprites (pilna un/vai nepilna ražošanas cikla) uzņēmumā un citās saistītajās organizācijās; - spēj novērtēt pārtikas produktu ražošanas lomu un informācijas nozīmīgumu plašākā sociālā kontekstā ,t.i. savas profesionālās darbības ietekmi uz vidi un sabiedrību. Karjera Studiju programmas absolventi var kļūt par ražošanas/pārstrādes procesu organizācijas speciālistiem, uzņēmējiem un/vai vidējā līmeņa vadītājiem apstrādes rūpniecības nozarē, aktīvi iesaistīties uzņēmējdarbības attīstībā, kā arī, veidojot savus uzņēmumus, radīt jaunas darba vietas. |
|
Programmas mājaslapa | www.rtu.lv/lv/studijas/visas-studiju-programmas/atvert/PKR?department=0R000&type=P |
|
Iepriekšējā izglītība, prasības | Vispārēja vidējā izglītība vai vidējā profesionālā izglītība. Personām, kuras vidējo izglītību ieguvušas no 2004.gada: CE matemātikā; CE latviešu valodā; CE svešvalodā; pārējie personas nokārtotie CE par vispārējās vidējās izglītības ieguvi. Personām, kuras vidējo izglītību ieguvušas līdz 2004.gadam vai atbrīvotas no CE kārtošanas: GA dokumentā par vidējo izglītību: matemātikā, latviešu valodā, svešvalodā. Papildus punkti: 1. Gada atzīme atestātā par vidējo izglītību Fizikā, Dabas zinībās, Ķīmijā Angļu valodā, Informātikā – maksimāli iegūstams 0,98 punkts. 2. Latvijas valsts olimpiāžu (2023.-2025.g.) 1.-3. vietas un atzinības rakstu ieguvējiem 1 punkts (par katru): matemātikas; fizikas, angļu valodas; franču valodas; informātikas (programmēšanas). 3. Austrumlatvijas atklātās 8.-11. klašu skolēnu fizikas olimpiādes (2023.-2025.g.) 1.-3. vietas ieguvējiem 1 punkts (par katru). 4. Vidējā profesionālā izglītība, kas saistīta ar pārtikas pārstrādi, apstrādi vai radniecīgu inženierzinātnes jomu – 1,5 punkti 5. Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskolas absolvents – 1,5 punkti. 6. Junior Achievement Latvia sertifikāta ieguvējam 1 punkts. |
|
Aktuālā informācija | Uzņemšanas noteikumi studiju programmās 2025./2026. gadā: lasīt šeit 2025. gada 1. aprīlī Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija (RTA) kā atsevišķa struktūrvienība pievienojās Rīgas Tehniskajai universitātei (RTU). |
Augstskola
Iestādes tips:Zinātnes universitāte
Ķīpsalas iela 6A, Rīga, LV-1048
Tel:67089333; 27089999
E-pasts:info@rtu.lv; rtu@rtu.lv www.rtu.lv
Norises vieta(s) vai fakultāte(s):
RTU Rēzekne Atbrīvošanas aleja 115, Rēzekne, LV-4601 Tel:28325368 E-pasts:rezekne@rtu.lv www.rtu.lv/lv/rezekne |